Какво да не пропуснете на Пампорово


телевизийона кула

Ако сте избрали курорта Пампорово за вашата зимна или лятна, има няколко задължителни неща, които трябва да направите, докато се намирате в тази невероятна планина – Родопите.

Качете се на телевизионната кула. Тя е символът на курорта и на връх Снежанка – дори никога да не сте били в района, със сигурност сте я виждали. Можете да стигнете до върха с кола или със седалковия лифт, който тръгва от хижа Студенец. Тренираните могат и да опитат да се качат до горе пеша, което е напълно възможно през всеки сезон при хубаво време. Щом се качите до пръстена на кулата, ще се окажете на 100 м над върха, т.е. ще сте преминали 2000 м. При хубаво време оттук се разкрива невероятна гледка към Смолян, Рожен, комплекса Пампорово – пред очите ви практически няма бариера. Казват, че при ясно време се вижда дори Бяло море. На върха има кръгла сладкарница, от чиито прозорци също се разкриват гледки във всички посоки. Макар да е доста просторна, сладкарницата не предразполага към дълго заседяване заради непрекъснатия поток от прииждащи хора. Но става да изпиете по кафе и да си направите забележителни снимки. Посещението на кулата се заплаща.

Посетете църквата “Успение Богородично”. Изградена през 2000г. с помощта на дарения от цялата

страна, църквата е изографисана от проф. Тома Върбанов, бивш декан в Художествената академия и неговата дъщеря. Въпреки, че църквата е нова, иконите са нарисувани съгласно православните канони и усещането от обгръщането им в църквата е невероятно. Можете да си налеете светена вода от подобния на самовар позлатен съд в преддверието на храма. Не пропускайте и да се разходите в кръг по външната площадка, която разкрива невероятна гледка над боровете в посока към Чепеларе. Храмовият празник е на 17 август.

Опитайте пататник и клин. Това са две типични родопски ястия,

които и да ги предлагат някъде другаде из страната, е съвсем различно да ги опитате “при извора”. Пататникът е ястие на основата на настъргани картофи, което се прави запечено на тиган. Клинът пък е баница с ориз, която по странен начин съчетава соления и сладкия вкус и е невероятно вкусна с местното овче кисело мляко. Можете да си ги поръчате в почти всяко заведение в курорта или в региона. Едни от най-приятните места обаче, където можете да опитате не само клин и пататник, а и боб чорба, са заведенията на връх Снежанка или при хижа Студенец. Не заради друго, а заради удоволствието да си похапнете вкусно, докато снегът блести в очите ви зимата или ухае на мащерка от околните поляни през лятото.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Споделено

Фенове